Data als kompas voor gemeenten in 2025

Beste gemeenten,

Terwijl budgetten onder druk staan en de verwachtingen van inwoners blijven groeien, hebben we goed nieuws: data kan jouw grootste bondgenoot zijn. Bij InIn begrijpen we de uitdagingen, maar we weten ook dat slimme keuzes mogelijk zijn. Samen kijken we terug op een leerzaam 2024 en blikken we vooruit naar een veelbelovend 2025.

Auteur: Jet Smits

2024: Data in actie – van inzicht naar impact

Het afgelopen jaar heeft InIn een stevige basis gelegd voor datagedreven werken voor gemeenten. Geen losse puzzelstukjes meer, maar een helder en samenhangend overzicht waarmee gemeenten effectief kunnen sturen. Het ging niet alleen om inzicht, maar vooral om impact.

Met innovatieve producten zoals het Dashboard Sociaal Domein en het Financieel Prognosemodel ondersteunt InIn gemeenten bij het begrijpen van cijfers én het nemen van gerichte acties. “Data is in 2024 omgevormd tot een krachtige motor die processen stroomlijnt, beleid versterkt en toekomstgerichte keuzes mogelijk maakt,” zegt Jet Smits.

InIn werkt samen met gemeenten om van data krachtige tools te maken die het verschil maken. Terwijl sommigen deze kansen met beide handen aangrepen, bleef een deel van de gemeenten afwachten. Het advies van InIn? Handel nú. De tijd om data strategisch in te zetten, is vandaag. Wie wacht, mist kansen en loopt risico’s. Loop geen kansen mis en krijg:

  • Inzicht in zorg en financiën: dashboards bieden helder zicht op zorgkosten en voorzieningen, waardoor gemeenten niet voor verrassingen komen te staan en beleid beter onderbouwd wordt. Gemeenten houden accuraat zicht op de begroting met geautomatiseerde managementrapportages, wat handmatig werk uit handen neemt.
  • Bereid je voor op de toekomst: voorspellende modellen, zoals het financieel prognosemodel, helpen financiële risico’s te verkleinen en maken anticiperen op toekomstige ontwikkelingen eenvoudiger.
  • Link data en maatschappelijke impact: modellen zoals het factorenmodel leggen de link tussen cijfers en maatschappelijke effecten, voor een effectiever en gerichter beleid.

2025: Minder middelen, meer impact

De realiteit van 2025: krimpende budgetten, schaarste aan personeel en de blijvende roep om betere resultaten. Het is alsof je een schip met minder bemanning toch op koers moet houden. Maar de wind is gunstig als je data als jouw kompas gebruikt. 2025 brengt en vraagt dus om:

  • Slimmer werken, niet harder: automatisering wordt de weg naar succes in 2025, maar alleen als dit met beleid gebeurt. Kies voor automatisering waar het écht verschil maakt en kies zorgvuldig.
  • Datagedreven beleid voeren: van ruimtelijke planning tot zorginkoop, data helpt gemeenten bij transparantere, verantwoorde beslissingen.
  • Veilige en flexibele systemen: technologie moet vandaag de dag en in de toekomst stabiliteit én wendbaarheid bieden, zodat gemeenten kunnen inspelen op een snel veranderende omgeving.

Waarom grip nu belangrijker is dan ooit

Wanneer je data strategisch inzet in 2025 krijg je pas echt grip op jouw processen, financiën en technologie en dit bepaalt jouw succes. Het gaat niet alleen om inzicht, maar om actie ondernemen. Onderneem actie en ga aan de slag met:

  • Efficiënt werken: optimaliseer processen en bespaar kostbare tijd en middelen.
  • Beter onderbouwde beslissingen: maak keuzes op basis van feiten, niet alleen gevoel.
  • Een toekomstbestendige organisatie: zorg dat je klaar bent voor de uitdagingen van morgen.

Samenwerken aan een datagedreven toekomst

Bij InIn geloven we in een overheid die proactief werkt. In 2024 hielpen we gemeenten om inzicht om te zetten in actie. In 2025 bouwen we samen verder aan een toekomst waarin data niet alleen ondersteunt, maar ook inspireert.

Ben je klaar om het roer om te gooien en te sturen met vertrouwen? De dataprofessionals van InIn staan klaar om je te helpen koers te zetten naar een efficiëntere, effectievere en toekomstgerichte gemeente. Samen bouwen we aan de slimme gemeente van morgen.

Lees ook: Samen Werken aan Maatschappelijke Impact in de Jeugdzorg

Analyse en metingen zijn van groot belang voor het verbeteren van jeugdhulp, omdat ze de werkelijke impact van zorginterventies op het welzijn en de zelfredzaamheid van cliënten onthullen. Lees in dit artikel hoe het Factorenmodel gemeenten helpt bij het analyseren van risicofactoren en het verbeteren van zorginterventies voor een grotere maatschappelijke impact.

Over de auteur

Jet Smits

Mede-eigenaar InIn & Dutch-AI

Mede-oprichter van Dutch-AI, directeur van InIn en een ervaren AI- en data-consultant. Met een ruime ervaring in de publieke sector en consultancy, – gericht op procesoptimalisatie en kwaliteitsmanagement  – ,helpt InIn organisaties om innovatieve dataplatforms te implementeren.

Menu