Zitten op een datagoudmijn. Zo maakt de publieke sector stappen

Slim afkijken bij datagedreven bedrijfsvoeringen

14 oktober 2021 Datanieuws

De meeste waarde en slagkracht haal je uit de data die je al in huis hebt. Organisaties in het sociaal domein zitten vaak, zonder dat ze het zelf weten, bovenop hun eigen onzichtbare en ongebruikte datagoudmijn. Als je die data echt voor je organisatie wil laten werken zijn toegankelijke tools, dashboards en logisch geprogrammeerde functionaliteiten essentieel. Zo krijg je grip en maak je een verschil. InIn is ready to shake things up! Want we doen dit net een beetje anders dan dat je gewend zal zijn, maar altijd passend bij waar organisaties nú behoefte aan hebben.

Zitten op een datagoudmijn. Zo maakt de publieke sector stappen

Door je data in te zetten en actief te gebruiken, kan je slimmer werken. Zo simpel is het. Met je data op orde kan je echt gaan sturen. Door inzicht in wat je waaraan hebt, kan je betere keuzes maken op basis van wat je weet en niet op wat je dénkt te weten. In realtime.

Iedereen in je organisatie moet met je data kunnen werken. Met dat inzicht breng je een organisatieverandering teweeg waar elke medewerker van profiteert.

Of je het daarvoor meteen over een heftige AI-boeg moet gooien? Nee, hoor. Vaak is een quick fix met een handige BI-tool en gebruiksvriendelijke dashboards genoeg om de juiste informatiestromen op de juiste plek en de neuzen dezelfde kant op te krijgen. Daarná kan je dan doorpakken met iets als kunstmatige intelligentie. Bijvoorbeeld door zorgtrajecten voor lokale GGD’en inzichtelijk te maken of gegevensknooppunten voor waterschappen optimaal te laten functioneren. De next step is vervolgens niet meer zo groot!

Datatoepassingen waarmee je mensen helpt

Dat iedereen een dataheld wordt, die slim inzet op concrete, heldere, maar vooral ook supergave toepassingen met datawetenschap – dát is het ideaalbeeld. Samen maken we processen slimmer en de wereld een beetje aangenamer. Bit by bit. Leren voorspellen op basis van je data is binnen handbereik, maar het gaat niet over één nacht ijs. In de publieke sector hebben we het natuurlijk vaak over de (soms gevoelige) gegevens van de inwoners van gemeenten of regio’s.

Het uiteindelijke doel dan? Mensen helpen met data. Van beleidsmedewerker tot inwoner. Denk bijvoorbeeld aan chatbots, waardoor de inwoners makkelijker contact op kunnen nemen en hun vragen efficiënter beantwoord krijgen. Of een systeem dat beslist of er subsidies kunnen worden uitgekeerd. Een andere, hele concrete stap zou bijvoorbeeld een toepassing kunnen zijn waarmee je je zorgpaden inzichtelijker maakt. Zo kan je precies zien waar de zorg zwaarder wordt en waar het lichter wordt of gelijk blijft. Je kan dan door middel van technieken als process mining een analysemodel uitwerken en daarmee je wijkteammedewerkers slimmer inzetten.

Verantwoordelijk omgaan met gegevens én met budgetten en aanbestedingen

Vaak gaat het dus over informatie die concreet iets met de maatschappij van doen heeft. Er wordt gewerkt met data die alles te maken hebben met de manier waarop mensen hun dagelijkse levens leiden, met alles wat daarbij komt kijken. Door die gegevens beter op orde te hebben en inzichtelijker te maken, kan je de wereld daadwerkelijk mooier, beter en slimmer maken. En dat het hier niet altijd om simpele processen gaat, begrijpen we! Er zijn vaak veel verschillende personen bij betrokken, die ambities en doelstellingen moeten halen in zo min mogelijk tijd.

De plicht om efficiënt te werken wordt overal gevoeld. En dat is logisch! Verantwoordelijk omgaan met budgetten en aanbestedingen staat natuurlijk voorop. Daarom zorgen we altijd dat de tijd en het geld dat we ter beschikking hebben op de juiste manier wordt besteed.

Ingewikkelde programma’s, systemen of oplossingen hoeven niet geïmplementeerd te worden als die noodzaak er niet is. Een goede dataconsultant werkt met wat past bij een specifieke organisatie – óók om die reden. Als het op de fiets kan, hoef je geen sportauto aan te schaffen.

De wereld beter. En je processen aangenamer

Veel organisaties zijn eigenlijk vooral nog bezig met het heden en met terugkijken naar het verleden. Voorspellen is voor veel mensen nog onontgonnen gebied. Maar eng hoeft het niet te zijn! Met grip op je data krijg je júist de touwtjes in handen. En met de frisse blik van een dataconsultant die zich onderdompelt in je organisatie maak je snel stappen. Eén van de dingen waar we graag op inzetten is het visueel, inzichtelijk en daarmee dus vooral toegankelijk maken van je gegevens. Want overheidsorganisaties hebben dus vaak een enorme hoeveelheid kennis en waarde in huis die niet volledig gebruikt wordt. Het moment waarop je die wél gaat inzetten, kan iedereen in je organisatie beter werken. En dan ga je pas echt stappen maken en gebruik maken van die goudmijn aan data.

Je data voor je laten werken is gaaf. En het levert je concrete resultaten op. Beginnen met een BI-tool brengt je al meters vooruit. Met grip op je data ga je slim sturen. En maak je ook de samenleving een beetje aangenamer.

Even sparren met Jet? Of zelf dataheld worden? Neem eens contact op. Want: publieke organisatie of for-profit, we helpen je graag vooruit.

Menu